Chceme mít energii? Zaměřme se na sacharidy!
![](https://c935b23b80.clvaw-cdnwnd.com/7cd6475c5112b07a78cd177338c7ef51/200000132-f3e1ef3e20/20230426_161537_0000.png?ph=c935b23b80)
Cukry, cukry, cukry.. Živina, která se neustále řeší. Někdo se jí bojí, druzí na ní nedají dopustit. Jak to tedy je? Sacharidy patří společně s bílkovinami a tuky mezi hlavní makroživiny. Měly by tvořit kolem 55-65% celkového denního energetického příjmu. Což nám jasně značí, že tvoří většinu našeho jídelníčku a je nesmysl tuto živinu vyřadit.
Co jsou to vůbec sacharidy?
Sacharidy se skládají převážně z kyslíku, uhlíku a vodíku a téměř všechny, s výjimkou mléčného cukru laktózy, jsou rostlinného původu—vše, co roste a potřebuje vodu a slunce.
Pro lidský organismus představují hlavní zdroj energie, a to nejen pro naše svaly, ale hlavně mozek. Proto při jejich nedostatku můžeme být podráždění, nervózní a unavení. Pokud tělu nedáváme dostatek sacharidů, energii si tělo vytváří z jiných jednotek a to z tuků a bílkovin.
Rozdělení
Sacharidy dělíme na jednoduché a komplexní. Postupně si probereme obě skupiny, abychom pochopili, kde všude se nacházejí a které bychom měli více upřednostňovat.
Jednoduché sacharidy
Tato skupina sacharidů by měla zaujímat v jídelníčku max. 10% denního energetického příjmu. Jsou rychlým zdrojem energie pro organismus, co může být i nevýhodou. Jak je rychlý nárůst energie, tak pak nastává rychlý pokles. Proto jsou skvělý zdrojem energie před sportovním výkonem a v dopoledních hodinách.
Tyto sacharidy dále dělíme na mono a disacharidy
Monosacharidy
- obsahují jednu cukernou jednotku
- 3 nejznámější: glukóza, fruktóza, galaktóza
Glukóza
Asi jsme o ní slyšeli téměř všichni. Je též známá jako dextróza, krevní či hroznový cukr
Najdeme ji v ovoci, zelenině, medu a v krevním řečišti.
Hlavní funkcí glukózy je energie. Vstřebává se velice rychle a ukládá se do tuků nebo svalů. Za 1 hodinu je tělo schopné vstřebat kolem 60 gramů. Ve větším množství ji tělo nezpracuje a jelikož má glukóza schopnost se lepit na určité části, tak přesně to udělá. To pak způsobuje ničení cév a nervů.
Glykemický index (GI)
Asi každý už někdy slyšel o glykemické indexu. Co to ale přesně znamená? Je to odpověď organismu na požití potraviny, která obsahuje přesně 50 g sacharidů, což znamená jak rychle se glukóza vstřebá. Potraviny s nízkým GI zasytí na delší dobu, protože se glukóza uvolňuje postupně. Po požití potraviny s vyšším GI se nezasytíme na tak dlouho a může se stát, že máme ještě větší hlad, než který jsme pociťovali před jídlem.
Příklady potravin s vysokým GI - pivo, glukóza, rýže, bageta, med, vařené a pečené brambory, pšeničná mouka atd.
Příklady potravin s nízkým GI - kořenová a listová zelenina, rajče, paprika, meruňky, švestky, vlašské ořechy, mléko, jogurty atd.
Na hodnotu GI má vliv několik faktorů a jedním z nich je jejich úprava. Čím více potravinu upravujeme, tím více GI stoupá.
Glykemická nálož (GN)
Pojem, který již tak známý není a přesto je daleko přesnější než GI. GI počítá s požitím potraviny s 50 g sacharidů, což se nám skoro nikdy nepodaří. GN vypovídá o absolutních hodnotách vzrůstu glykémie po požití jídla.
Potraviny s vysokou GN- pečivo, sušenky, tyčinky, čokoláda
Střední GN- sladké ovoce, pečené brambory, hotové obilné kaše
Nízká GN- zelenina, luštěniny, ovoce, mléčné výrobky, houby
Fruktóza
Tento sacharid najdeme v ovoci, sušenkách a cukru
![](https://c935b23b80.clvaw-cdnwnd.com/7cd6475c5112b07a78cd177338c7ef51/200000134-0ea180ea1c/png_20230426_165042_0000.png?ph=c935b23b80)
Denně ideálně přijímat kolem 20-30 gramů
Nevýhodou fruktózy je, že pokud s ní přijmu i glukózu, fruktóza se automaticky přemění v tuk a to v játrech, což může způsobovat jejich ztučnění- zvyšuje cholesterol. Fruktóza nestimuluje inzulin a tudíž zhoršuje funkci jater a v poslední řadě nezpůsobuje pocit plnosti, což má za následek rychlý hlad.
Disacharidy
- Obsahují dvě cukerné jednotky
- řadíme sem sacharózu (řepný cukr) maltózu (sladový cukr) a laktózu- tedy mléčný cukr
Laktóza
Na laktózu se často objevují intolerance, které se projevují nadýmáním, bolestí břicha a průjmem
Jednou za čas je dobré potraviny s obsahem laktózy vyřadit a organismus pročistit.
Polysacharidy
- Tzv. Komplexní sacharidy jsou velice významné, měly by tvořit většinu sacharidů ve stravě, uvolňují se postupně a vyznačují se nižším GI.
- Řadíme sem škrob, glykogen a vlákninu
Škrob je polysacharid rostlin, najdeme ho tedy v obilovinách, bramborách a rýži
Glykogen je zásobní polysacharid živočichů a člověka. V našem těle je uložen převážně v játrech a pak ve svalech.
Vláknina je rostlinného původu a ve stravě je velice důležitá. Má pozitivní vliv na střevní peristaltiku, slouží k prevenci zácpy, zlepšuje absorpci živin, vody, snižuje hladinu cholesterolu a snižuje pravděpodobnost vzniku aterosklerózy a GI potravin.
Pokud přijímáme velké množství vlákniny, doporučuje se zvýšit také příjem tekutin. Většina druhů vlákniny totiž váže vodu a tím by mohlo docházet k dehydrataci.
Doporučený příjem vlákniny se pohybuje kolem 30-35/den
Hlavním zdrojem vlákniny jsou obiloviny, celozrnné výrobky, ovoce a zelenina
Sacharidy tedy zaujímají významnou část naší stravy. Ale jako u všeho, každý jsme jiný a sedí nám něco jiného. Někomu dělá dobře vyšší příjem sacharidů a někomu naopak nižší :-)