Tolik milované snídaně!

18.01.2023

Snídaně jsou pro většinu z nás první jídlo dne a jak se říká, takový základ. Já bych dodala, jak pro koho. Mnoho z nás si neumí představit ráno bez skvělého jídla, potřebuje energii a vlastně to má za jakýsi rituál a krásný začátek dne. Druzí pak nedokážou pozřít lautr nic, raději si přispí a případně si dají něco malého v práci. A to je také v pořádku. Každý jsme jiný, máme různé návyky, cíle a pokud si doplníme živiny přes den, nic nám nebrání dát si jídlo později.

Já patřím do kategorie první, užívám si snídaně, vždy mě nastartují a nedokážu si bez nich den představit. Pro celkové fungování těla je to skvělé.

A co by taková vyvážená snídaně měla obsahovat?

Ještě než přejdu k tipům na snídaně, ráda bych se věnovala tomu, co to znamená vyvážená snídaně. Důležitý je poměr bílkovin, tuků a sacharidů. Velice důležitou makroživinou jsou bílkoviny, které zasytí. Kde takové bílkoviny najdeme? Vajíčka, mléčné výrobky (tvaroh, jogurt atd.), ořechy, šunka.

Nesmíme zapomenout ani na tuky a sacharidy. Pokud po snídani nemáme něco náročnějšího (čti trénink :D), do snídaně si můžeme dovolit zařadit více tuků, které jsou většinou obsaženy i v surovinách, které přirozeně obsahují bílkoviny. Tedy vejce, mléčné výrobky, ale také například avokádo. Vyšší kombinace bílkovin a tuků nás zasytí na celé dopoledne, a naše energie bude konzistentní.

Snídaně a trénink

Pokud rádi chodíme ráno či brzy dopoledne na trénink, můžeme volit více sacharidů. Ovšem pozor, jaké sacharidy. Po těch rychlých se většinou stává to, že jsme zralí se vrátit do postele. V tom případě volte raději více tuků. Sacharidy pak nalezneme ve vločkách, pečivu, a samozřejmě ovoci.

Nesmíme zapomenout na důležitou otázku, snídat či ne před tréninkem?  Je to stále omílané téma. Záleží na načasování, druhu pohybu a opět, je to individuální. Jednejte podle toho, jak se cítíte. Co bych ale doporučila, pokud se chcete najíst, dejte si jen skromnou porci ;) Já sama před pohybem nesnídám, mé tělo je na to již zvyklé, cítím se lépe a výživnou snídani si dám poté jako odměnu. 

Sladká či slaná varianta?

Ti z nás, co snídají s radostí, většinou preferují sladkou nebo slanou variantu. Já osobně dávám přednost sladkým snídaním. Každopádně se snažím, aby mé snídaně byly pestré, proto si jednou za čas dopřávám i slanou variantu. Po snídani s vyšším obsahem sacharidů, má hladina energii velice klesá. Naopak po snídani, která má více tuků a bílkovin (převážně slaná varianta), se má energie drží na stejné úrovni. Cítím se dobře syta a nemám rychle hlad.

Co tedy snídat?

Jako v každém jídle, by i ve snídani neměla chybět pestrost. Tím, že si vytvoříme více nápadů, tělu dodáme více živin. Hodně se zapomíná, že skladba výživy by se měla měnit i v závislosti na ročním období. Což platí i pro snídaně. V zimě volíme spíše teplejší varianty snídaní a v létě můžeme volit i studené verze.

A pokud tápete a váš jídelníček chcete zpestřit, přidávám pár tipů, a to jak sladkých, tak slaných.

KAŠE NA VÍCE ZPŮSOBŮ

Jak jinak než na prvním místě. Kaše u mě nemůže chybět, volím jí velice často a dodává mému tělu vše potřebné. Cítím se po ní sytá a napomáhá mi k lepšímu trávení. K tomu všemu, kaší je nepřeberné množství! Pohanková, ovesná, jáhlová, rýžová apod. Ideální pro období zimy.

Pokud ráno moc nestíháte, existují i vločky, které pouze zalijete horkou vodou či mlékem. Já kupuji instantní bezlepkové vločky od Aktinu, jsou chutné a cena je velice příjemná.

Kaši pak doplním ovocem (většinou borůvky, banán nebo jablko), ořechovým máslem, tvarohem (zakysanka, řecký nebo kokosový jogurt), různými semínky (chia, lněná, sezamová, konopná). Sladkost nahrazuji ovocem, pro mnoho lidí je to málo, pak přidejte datlový, agávový, čekankový sirup.

Doporučuji kupovat mražené bobuloviny. Cena je příznivější a také vám dlouho vydrží.

VAJÍČKA NA JAKÝKOLIV ZPŮSOB

Vajíčka k snídani patří spíše na víkend, kdy máme více času. Ale pokud stíháte a nebo si přivstanete, ideál! Můžeme si udělat míchaná vajíčka, omeletu, volská oka, vajíčko na tvrdo. To doplníme zeleninou, celozrnným pečivem, kvalitní šunkou, oříšky. Můžeme pak volit sýr jako chedar, gouda, kozí sýr (pozor nepřehnat to s množstvím :D ) nebo pak cottage, tvarohový sýr.

OBLOŽENÉ SENDVIČE, BAGETY

Příprava nám nezabere mnoho času a co si budeme, sendvič má rád skoro každý. Přesto si ho zkuste upgradovat a naplnit ho např. hummusem, tuňákem s mozzarelou nebo domácí pomazánkou. Pečivo vybíráme nejlépe vícezrnné, celozrnné a domácí. 

MUG CAKE 

Co že to je? Jednoduše, pečený dortík (buchta) v mikrovlnce. Sama často využívám, je to rychlé a neobsahuje mnoho surovin. Můj oblíbený je banánovo-čokoládový. A zde je recept.

Recept:

1x banán

1x vejce

3x lžíče vloček

½ lžičky kypřícího prášku nebo sody

½ lžičky kakaa

trocha mléka (normální či ovesné, kokosové, mandlové)

Rozmačkáme banán, přidáme vejce. Vše pořádně spojíme. Nasypeme vločky, kypřící prášek, kakao a mléko. S mlékem opatrně. Pokud těsto bude moc tekuté, přidáme ještě trochu vloček. Pokud bude naopak moc tuhé, přidáme mléko. Hotovou směs dáme do mikrovlnky na zhruba 3 minuty. Přesto kontrolujeme, směs bude vybíhat nahoru a to je v pořádku :-) Hotový dortíček můžeme jíst z hrníčku, ještě dozdobíme ořechovým máslem, ovocem, zakysankou.

LÍVANCE SLADKÉ I SLANÉ!

Lívance si můžeme připravit pokaždé na jiný způsob. Banánové, tvarohové, čokoládové, ale také s uzeným lososem, dýňové, šunkou a sýrem apod. 

A nemusíte se bát, že to bude nějak náročné. Já sama je dělám od oka, aby těsto nebylo moc tekuté, ani moc hutné :-)

Lívance pak ozdobím ovocem, tvarohem, ořechovým máslem apod. Receptů najdete spoustu.

Variant k snídani je nepřeberně. Vyzkoušejte snídat pestře a uvidíte, co vám bude vyhovovat nejvíce. Dobrou chuť! :-)