Zamyšlení a nový směr 

04.01.2023

Nevím, jak vy, ale já si většinou na začátku nového roku, promítám rok minulý. Co se událo, změnilo, koho jsem poznala a co skončilo. Ať už se to týká věcí pozitivních, tak negativních. A proč to dělám?

Zhodnocení minulého roku mi pomáhá si uvědomit, zda jsem se někam posunula a nastavit si rok aktuální. Připravuji si takový svůj plán, kterému nedávám název předsevzetí, páč když opravdu chci něco změnit, můžu to udělat kdykoliv v průběhu roku. Co si uvědomuji poslední roky? Ty nejnáročnější situace mě neskutečně posunuly a posílily. Bez toho bych nikdy nebyla tam, kde jsem teď a jsem za to velice vděčná.

Myslím, že je důležité na sobě pracovat celý život, mít nové zážitky a především být v přítomnosti a život opravdu žít. I proto, se vydávám novou cestou a prací smysluplnou a naplňující. Tento rok končím v zaměstnání a plně se budu věnovat pohybu, výživě, dechu a józe. Rýsuje se zajímavá spolupráce a rozšiřování projektu. Vše co dělám, se snažím propojovat. Protože nezáleží jenom na pohybu, jenom na stravování, jenom na dechu. Jedná se o BALANC. Celý náš život je s tím spjatý, protože rovnováha je to zásadní.

Jestli víte, co chcete ale bojíte se, běžte do toho i tak. Strach budete mít pořád, ale pokud to nevyzkoušíte, můžete si to později vyčítat. Vše je o vnitřním přesvědčení, že to zvládnete, jděte tomu naproti, a výsledky se dostaví. Překážky se dostaví, ale co si budeme, nic nejde úplně hladce. Právě tyto okamžiky nám pomáhají vše zvládnout a učit se. Nastavte si priority a jděte do toho po hlavě. 

Můj plán zahrnuje více bodů, které vám nebudu všechny rozepisovat. Pro představu se chci více věnovat sobě, svému zdraví a vzdělávat se.

Krabicové dýchání

Když je ten začátek nového roku, chci vám dát tip na toto dechové cvičení. Dech je esencí života a bez něho bychom tu nebyli. Tato jogínská technika je velice účinná a využívaná také vojáky. Je tisíce let stará, a díky ní se uklidníte, myšlenky se vám vyjasní, napomůže k usnutí a lepšímu spánku (je to efektivnější než počítání oveček :D).

Jak to funguje?

Je to dech na 4 doby. 

4 doby nádech, 4 doby zádrž, 4 doby výdech a 4 doby zádrž

Opakujeme alespoň po dobu 2 minut, dokud neucítíme zklidnění. Soustředěním se na počítání a plný dech, myslíme pouze na dech a jsme v přítomném okamžiku. 

Některé zádrže pro vás mohou být ze začátku nekomfortní (zejména při výdechu), ovšem časem to bude příjemnější. Pracujte jemně, uvolněně, nehodnoťte. A jako u všeho, chce to mít výdrž, a techniku pravidelně opakovat. Vyzkoušejte a napište mi, jak se po tom cítíte :-)